Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Huishoudelijke zorg

Over onze wijkzorg

Hulp bij het huishouden

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Ouderdom komt namelijk met gebreken: sneller vermoeid raken, slecht ter been zijn, last van evenwichtsstoornissen enzovoorts. Daardoor wordt het steeds moeilijker om een volledig zelfstandig leven te kunnen leiden. Er is in meer of mindere mate ondersteuning nodig. Bij de een is dat zorg of verpleging aan huis, bij de ander hulp in de huishouding.
 

Maar ook als u jong(er) bent, kunt u in de situatie komen dat u niet meer alles zelf kunt. Bijvoorbeeld omdat u herstellende bent van een operatie, een ernstige ziekte of de gevolgen van een ongeval. Het kan ook dat u wordt beperkt in uw kunnen vanwege een chronische aandoening.

In dat geval kunt u een beroep doen op professionele hulp van buitenaf. Huishoudelijke zorg valt hier ook onder. Of hulp in de huishouding, het is maar net hoe u het noemt. Wij kunnen de werkzaamheden voor u doen die u zelf niet meer kunt. Denk aan stofzuigen, dweilen, sanitair en toilet schoonmaken, het bed verschonen en ramen wassen. Maar ook boodschappen doen, de was verzorgen en strijken.

Om in aanmerking te komen voor hulp in de huishouding die (grotendeels) door de overheid wordt vergoed, moet u een aanvraag indienen bij het Wmo-loket van de gemeente waarin u woont. Wmo staat voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet bepaalt dat, wie 18 jaar of ouder is, een eigen bijdrage betaalt voor de ondersteuning in de thuissituatie. Hulp in de huishouding valt hier dus ook onder. De regering, of in sommige gevallen de gemeente, bepaalt de hoogte van uw eigen bijdrage en is in 2021 maximaal € 19,- per maand. De betaling loopt via het CAK in Den Haag. 

Een medewerker van uw gemeente beoordeelt of u inderdaad recht hebt op ondersteuning in de vorm van hulp in de huishouding en zo ja, voor hoeveel uur per week. Als uw gemeente vindt dat u in aanmerking komt voor hulp vanuit de Wmo, dan vergoedt ze -op de eigen bijdrage na- de kosten van uw huishoudelijke zorg. In dat geval heeft u een geldige indicatie. 

De gemeente gaat bij het bepalen van die indicatie zorgvuldig te werk. Men kijkt naar wat u zelf nog kunt en wat absoluut niet. Ook luistert men naar wat u zelf belangrijk vindt dat gedaan wordt. De indicatie kan op een later moment worden bijgesteld. Bijvoorbeeld omdat u minder of juist meer ondersteuning nodig heeft.

De huishoudelijke zorg wordt geleverd door zorgaanbieders waarmee uw gemeente een contract heeft. Envida heeft contracten met de gemeenten Maastricht, Meerssen, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg a/ Geul. Nadat de gemeente heeft beslist of u huishoudelijke zorg krijgt en wij uw gegevens gekregen hebben, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. We maken dan een afspraak voor een intakegesprek.

Voor vragen over Huishoudelijke Zorg bij Envida kunt u 24 uur per dag bellen met telefoonnummer 043-8511020.

Het aanvragen van Huishoudelijke Zorg gaat niet via dit telefoonnummer, neem in dat geval contact op met uw gemeente. 

DEEL DEZE PAGINA OP
onze clienten vertellen
‘Petje af voor verzorging en verpleging’
Hij is altijd gezond geweest, had plezier in zijn werk als medewerker Personeelszaken bij het MUMC in Maastricht, maar keek toch uit naar zijn pensioen dat nog maar een paar maanden van hem vandaan
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
Mevrouw Overhof praat er vrij laconiek over, maar de valincidenten in combinatie met haar toenemende ouderdom en gebreken (naast reuma heeft ze ook last van trombose en diabetes) hebben er wel voor
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Terugwinnen van zelfstandigheid’
Pats-boem, van het ene op het andere moment staat je leven volledig op zijn kop. Ben je ineens overgeleverd aan de zorg van anderen. Het overkwam de nu bijna 55-jarige Maastrichtenaar Michel Jongen
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Als ik iets vraag, zijn ze er voor mij’
“Ik heb hartritmestoornissen, last van mijn luchtwegen, een beginnende spierziekte en nu ook nog eens een lichte hernia. Ik kan bijna niet meer bukken. Zonder zorg red ik het niet.“
Lees meer
onze clienten vertellen
Mijn vrouw ervaart de zorg van Envida als liefdevol en als niet-gejaagd'
Amper drie jaar na het ‘dienbladincident’ is mevrouw van Es (67) volledig afhankelijk van zorg. Ze kan bijna helemaal niets meer en ook het praten gaat moeizaam.
Lees meer
onze clienten vertellen
Dagelijks persoonlijke verzorging, behalve op zondag
Mevrouw Bessems (65) is blij met en erg tevreden over de zorg die ze krijgt van het thuisteam Wittevrouwenveld. “De persoonlijke verzorging is uitstekend. Bovendien zijn de meisjes allemaal even lief
Lees meer
|