Maar ook als u jong(er) bent, kunt u in de situatie komen dat u niet meer alles zelf kunt. Bijvoorbeeld omdat u herstellende bent van een operatie, een ernstige ziekte of de gevolgen van een ongeval. Het kan ook dat u wordt beperkt in uw kunnen vanwege een chronische aandoening.
In dat geval kunt u een beroep doen op professionele hulp van buitenaf. Huishoudelijke zorg valt hier ook onder. Of hulp in de huishouding, het is maar net hoe u het noemt. Wij kunnen de werkzaamheden voor u doen die u zelf niet meer kunt. Denk aan stofzuigen, dweilen, sanitair en toilet schoonmaken, het bed verschonen en ramen wassen. Maar ook boodschappen doen, de was verzorgen en strijken.
Om in aanmerking te komen voor hulp in de huishouding die (grotendeels) door de overheid wordt vergoed, moet u een aanvraag indienen bij het Wmo-loket van de gemeente waarin u woont. Wmo staat voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet bepaalt dat, wie 18 jaar of ouder is, een eigen bijdrage betaalt voor de ondersteuning in de thuissituatie. Hulp in de huishouding valt hier dus ook onder. De regering, of in sommige gevallen de gemeente, bepaalt de hoogte van uw eigen bijdrage en is in 2021 maximaal € 19,- per maand. De betaling loopt via het CAK in Den Haag.
Een medewerker van uw gemeente beoordeelt of u inderdaad recht hebt op ondersteuning in de vorm van hulp in de huishouding en zo ja, voor hoeveel uur per week. Als uw gemeente vindt dat u in aanmerking komt voor hulp vanuit de Wmo, dan vergoedt ze -op de eigen bijdrage na- de kosten van uw huishoudelijke zorg. In dat geval heeft u een geldige indicatie.