Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

‘Ik wil haar zo lang mogelijk thuis verzorgen’

Wijkzorg diensten

Mijn vrouw ervaart de zorg van Envida als liefdevol en als niet-gejaagd'

Amper drie jaar na het ‘dienbladincident’ is mevrouw van Es (67) volledig afhankelijk van zorg. Ze kan bijna helemaal niets meer en ook het praten gaat moeizaam.
 

“Tja, wanneer merk je dat er iets niet klopt in je lichaam?”, herhaalt meneer Van Es uit Moorveld- Geulle (gemeente Meerssen) de vraag van de interviewer. “Het is moeilijk om één concreet moment te noemen, maar bij José was dat in ieder geval die gebeurtenis toen ze tijdens haar werk in de horeca zonder enige aanleiding het dienblad uit haar handen liet vallen. Een ander moment deed zich niet veel later voor tijdens onze vakantie in Oostenrijk. We zijn echte wandelaars. Daarom vond ik het zo vreemd dat ze elke vijftig meter halt moest houden, omdat het niet meer ging. Ik heb daar toen nog een grapje over gemaakt, maar daar kon ik later helemaal niet meer om lachen. Een onderzoek door de huisarts en specialist leverde namelijk de diagnose ‘MS’ op.”

Medio 2016, amper drie jaar na het ‘dienbladincident’, is mevrouw van Es (67) volledig afhankelijk van zorg.  Ze kan bijna helemaal niets meer en ook het praten gaat moeizaam. “Ze heeft de dubbele pech dat ze is getroffen door een zeer agressieve vorm van MS”, verklaart haar man de snelle achteruitgang.

“José krijgt inmiddels dagelijks persoonlijke verzorging. Tussen 08.30 en 09.00 uur komt een verzorgende van Envida om haar te helpen met wassen en aankleden. De rest van de dag verzorg ik haar. Ook ’s avonds als ze naar bed gaat.” Meneer Van Es wil namens zijn vrouw benadrukken dat zij de dagelijkse zorg van Envida als liefdevol en als niet-gejaagd ervaart.

Naast persoonlijke verzorging van mevrouw krijgt de familie Van Es ook hulp in de huishouding. Eveneens van Envida. “We waren eerst bij een andere aanbieder, maar daar waren we niet tevreden over. We kregen te vaak iemand anders over de vloer. Na de overstap naar Envida hebben we geen klagen meer gehad. We hebben een vaste hulp in de huishouding, die haar werk erg goed doet.”

En hoe is het dan met meneer Van Es, want ga er maar eens aanstaan als 69-jarige. “Ik zeg niet dat het gemakkelijk is. Integendeel, de continue zorg is zwaar. Afgezien van de komst van de verzorgende van Envida ben ik de hele dag in de weer. Ook ’s nachts moet ik er een paar keer uit’. José kan zich bijvoorbeeld niet meer zelf omdraaien. Daar moet ik haar bij helpen. Bovendien heeft ze slaapapneu. Dat houdt mij ’s nachts alert. Daarom wil ik ’s middags voor de tv nog wel eens even in slaap vallen.”

Tijd voor zichzelf heeft hij nauwelijks. “De huisarts heeft mij erop gewezen dat ik ook voor mezelf moet zorgen en me weer onder de mensen moet gaan begeven. Die raad heb ik ter harte genomen, ofschoon ik dat in het begin moeilijk vond want ik wil voor mijn vrouw kunnen zorgen. Maar goed, nu ga ik weer elke donderdagavond een paar uurtjes naar de muziekvereniging waar ik lid van ben. Onze twee kinderen –de een woont in de buurt en de ander wat verder weg- wisselen zich dan om beurten af om bij mijn vrouw te zijn. Binnenkort krijgen we echter een mantelzorgvrijwilliger toegewezen. Hij of zij komt dan op donderdagavond een paar uurtjes bij José. De kinderen vonden het geen probleem om die avonden hier te zijn, maar ik wil hen niet te veel belasten. Zij hebben ook allebei een druk leven met gezin en baan.”

Hoe lang meneer Van Es thuis nog voor zijn vrouw kan zorgen, weet hij niet. “ Zo lang mogelijk”, zegt hij stellig. “Thuis voelt ze zich het beste en is ze op haar plaats. Aan een verpleeghuis willen we absoluut nog niet denken.’

DEEL DEZE PAGINA OP
onze clienten vertellen
Mijn vrouw ervaart de zorg van Envida als liefdevol en als niet-gejaagd'
Amper drie jaar na het ‘dienbladincident’ is mevrouw van Es (67) volledig afhankelijk van zorg. Ze kan bijna helemaal niets meer en ook het praten gaat moeizaam.
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Als ik iets vraag, zijn ze er voor mij’
“Ik heb hartritmestoornissen, last van mijn luchtwegen, een beginnende spierziekte en nu ook nog eens een lichte hernia. Ik kan bijna niet meer bukken. Zonder zorg red ik het niet.“
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
Mevrouw Overhof praat er vrij laconiek over, maar de valincidenten in combinatie met haar toenemende ouderdom en gebreken (naast reuma heeft ze ook last van trombose en diabetes) hebben er wel voor
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Terugwinnen van zelfstandigheid’
Pats-boem, van het ene op het andere moment staat je leven volledig op zijn kop. Ben je ineens overgeleverd aan de zorg van anderen. Het overkwam de nu bijna 55-jarige Maastrichtenaar Michel Jongen
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Petje af voor verzorging en verpleging’
Hij is altijd gezond geweest, had plezier in zijn werk als medewerker Personeelszaken bij het MUMC in Maastricht, maar keek toch uit naar zijn pensioen dat nog maar een paar maanden van hem vandaan
Lees meer
onze clienten vertellen
Dagelijks persoonlijke verzorging, behalve op zondag
Mevrouw Bessems (65) is blij met en erg tevreden over de zorg die ze krijgt van het thuisteam Wittevrouwenveld. “De persoonlijke verzorging is uitstekend. Bovendien zijn de meisjes allemaal even lief
Lees meer
|