Over enkele maanden word ik 65, in 2040 ben ik 80 jaar. Wat ik mij afvraag: is er dan nog wel zorg voor mij? Tegen de tijd dat ik 80 word, heb ik vast wel wat kwaaltjes. Natuurlijk hoop ik dat ik dan nog voor mezelf kan zorgen, maar die garantie heb ik niet. Wat dan? De arbeidsmarkt wordt alsmaar krapper. Volgens de statistieken zou eigenlijk één op de vier werkenden in 2040 in de zorg moeten werken. Dat gaat natuurlijk nooit lukken, want op veel plekken staan ze te springen om mensen. Neem alleen al het onderwijs, de politie en de bouw, ook daar neemt de vraag alsmaar toe.
Toch ben ik als zorgbestuurder niet zo pessimistisch over de toekomst van de zorg. Wat we inmiddels weten, is dat veel zorgvragen niet per se door een zorgprofessional hoeven te worden ingevuld. Je kunt zelf veel meer dan je denkt; zeker met alle hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn. Ook zijn er mensen die onze hulp krijgen, terwijl achter die zorgvraag een hele andere vraag schuilgaat. Dan is iemand bijvoorbeeld eenzaam, of is sprake van een huisvestingsprobleem. Dat vraagt om andere oplossingen dan dagelijks contact met een schaarse wijkverpleegkundige.
Daarnaast blijkt dat de plek waar je woont een grote rol speelt in de hoeveelheid zorg die je later nodig hebt. Woon je op een plek waar je je thuis voelt, waar je de weg weet en die slim is ingericht, dan heb je tot veertig procent minder zorg nodig; zelfs wanneer je een lichtere verpleeghuisindicatie hebt. Ligt die plek ook nog op ‘rollatorafstand’ van een ontmoetingsplek, dan is dat helemaal ideaal.
Daarom zijn we samen met de regionale woningcorporaties en collega’s op gebied van welzijn en zorg druk bezig om in alle buurten seniorvriendelijke plekken te organiseren. Wij noemen dat de woonzorgzones. Dit zijn betaalbare plekken in jouw eigen buurt, die je kunnen stimuleren om op tijd een keuze te maken om te verhuizen naar een zorgvriendelijke omgeving. Zónder dat je het gevoel hebt naar een verpleeghuis te gaan. In die zorgvriendelijke omgeving blijven jong en oud elkaar ontmoeten en elkaar helpen. De komende jaren gaat Envida, samen met onze partners, tot wel 20 van die plekken organiseren. En in 2025 hebben we al de eerste mooie voorbeelden. Dan kunnen we ook ervaren wat wel en niet werkt en deze aanpak verder verbeteren. Vanaf 2025 kan iedereen zelf via het internet zien waar deze plekken zijn, wat ze kosten en of je hiervoor in aanmerking komt.
Ja, er is straks nog zorg voor jou en mij, maar dat gaat alleen lukken wanneer we niet blijven hangen in problemen, maar bereid zijn om met een andere bril naar de oplossing te kijken. Ik houd je graag van deze ontwikkelingen op de hoogte. Want jij wil het toch zeker ook goed regelen voor later?
Roger Ruijters, bestuurder Envida