Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Envida Koploper met vernieuwende aanpak werkbegeleiding

Envida Koploper met vernieuwende aanpak werkbegeleiding

Minder administratie en meer werkplezier voor werkbegeleiders, plus: studenten die het beter naar hun zin hebben op de werkvloer en minder snel uitvallen. Dat is het resultaat van het Envida initiatief ‘Praktijkleerversterkers’, dat van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het predicaat Koploper krijgt. De officiële benoeming van Envida tot Koploper is op 21 november.
 

Envida nam drie jaar geleden het initiatief voor een andere aanpak van praktijklerenbegeleiding. In de praktijk van veel zorgorganisaties wordt het door de groeiende personeelstekorten steeds lastiger om studenten goed te kunnen begeleiden. En als de begeleiding onvoldoende is, vallen studenten eerder uit. Terwijl de zorg die toekomstige zorgprofessionals, zeker met de krapte op de arbeidsmarkt, juist hard nodig heeft.

Met Tulser ontwikkelde Envida een model dat uitgaat van een gestructureerde, uniforme werkbegeleiding, zonder overbodige administratie. De inzet: een totaal aanpak op het systeem van studentbegeleiding. “Zodat voor alle betrokkenen vanaf de start van het onderwijs tot en met de diplomering en ook daarna duidelijk is hoe de route er uitziet. Uiteindelijk willen we goede zorgprofessionals die kwaliteit van zorg kunnen bieden en begeleiders die er plezier in hebben en zo min mogelijk belast worden”, vertelt manager Petra Paulus van Envida.

In dit streven werken Envida en Tulser samen met diverse ouderenzorgorganisaties* en ROC’s: VISTA college en Gilde Opleidingen. En met succes, zo blijkt inmiddels. Uit resultaatmetingen van Envida in 2023, gebaseerd op ervaringen van studenten, mentoren en werkbegeleiders, blijkt dat de aanpak goed aanslaat. Zo nam de werkdruk voor werkbegeleiders af en vallen minder studenten uit. Studenten geven bovendien aan dat zij beter zijn voorbereid op de praktijk van de zorg.

Het initiatief voldoet aan de criteria van het Actie Leer Netwerk en wordt dus opgenomen in het landelijk Koplopersnetwerk. In het Actie Leer Netwerk werken regionale zorg- en welzijnsorganisaties, overheid en onderwijsinstellingen samen aan innovatieve initiatieven gericht op de aanpak van de personeelstekorten in de zorg. Het netwerk versnelt de samenwerking onder andere door partijen met elkaar te verbinden. In de benoeming tot Koploper stelt VWS dat het initiatief een vernieuwende bijdrage levert aan het oplossen van actuele arbeidsvraagstukken in zorg en welzijn.

DEEL DEZE PAGINA OP