Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Envida en Servatius bouwen zorgvriendelijke wijken

Envida en Servatius bouwen zorgvriendelijke wijken

Servatius en Envida maken zich samen hard voor een samenleving die de zelfredzaamheid van ouderen zoveel mogelijk ondersteunt. Aanstaande donderdag 11 juli tekenen zij officieel hun samenwerkingsovereenkomst in Servaasbolwerk. Dit commitment is een belangrijke stap in het Deltaplan dat afgelopen mei formeel bij de zorgverzekeraars is ingediend door Envida, Servatius en 16 andere maatschappelijke organisaties in Maastricht en het Heuvelland. Met dit plan willen deze organisaties de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden
 

Deltaplan
De zorg staat de komende jaren voor een enorme uitdaging: het aantal zorgmedewerkers neemt af en mensen die zorg nodig hebben nemen toe. Het Deltaplan zet fors in op het versterken van de zorg- en welzijnsinfrastructuur in wijken en dorpen. Een belangrijke oplossing wordt gezien in zogeheten woonzorgzones. Dit zijn afgebakende gebieden waar het veilig is om te wonen, voldoende voorzieningen zijn en waar zorg in de nabijheid is. Of dit nu gaat om professionele zorg of om hulp vanuit de omgeving. Want naast de hulp van de professionele zorgmedewerker is het de bedoeling dat mensen hier straks ook straks kunnen rekenen op elkaar. 

Servaasbolwerk
De samenwerking wordt niet toevallig in Servaasbolwerk officieel gemaakt. Deze locatie met 150 appartementen symboliseert dat de toekomst van de zorg voor ouderen in de wijk ligt. Servatius en Envida werken al langer samen op het gebied van zorgvriendelijke woningen voor ouderen, waarvan Servaasbolwerk een goed voorbeeld is. Hier ligt een wijkpunt waar de wijkverpleging van Envida samenkomt en een ontmoetingspunt waar activiteiten worden georganiseerd. Het Deltaplan erkent ook de grote waarde van niet-professionele zorgverleners zoals buurtbewoners, (zorg)studenten, gepensioneerden en anderen die willen helpen bij welzijns- en lichte zorgtaken en wil ontmoetingen in de buurt daarom stimuleren.

Voldoende en betaalbare woningen voor ouderen
Envida en Servatius werken samen aan een toekomst waarin iedereen een thuis vindt en kan deelnemen aan het leven in de wijk. Leon Breukers, Directeur-Bestuurder Servatius: 'Als woningcorporatie staan wij voor voldoende en betaalbare woningen, ook voor ouderen. Op deze manier bouwen wij samen aan de veerkrachtige wijk van morgen.' Petra Lamberts, directeur besturing en strategie bij Envida: ‘Wij geloven sterk in de wens van ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Niemand verhuist voor zijn plezier naar een verpleeghuis. We streven ernaar om de zorg die we traditioneel binnen de muren van een verpleeghuis bieden, ook zoveel mogelijk beschikbaar te maken in de woonzorgzones.’ De samenwerking tussen Envida en Servatius behelst onder meer kennisdeling, actieve participatie van bewoners, een eenduidige aanpak in wijken en het ontwikkelen van aantrekkelijke huisvesting en toegankelijke zorgwoningen.

DEEL DEZE PAGINA OP