Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Envida

Toine Gresel geeft de voorzittershamer aan Angelique Paulussen

Acht jaar lang was Toine Gresel voorzitter Raad van Toezicht bij Envida. Op 1 juli 2024 gaf hij deze hamer aan Angelique Paulussen. Aan de hand van vijf vragen blikken zij terug en vooruit.
 

VIJF VRAGEN AAN TOINE GRESEL

  • 70 jaar
  • Getrouwd met Fransje | 4 kinderen | 6 kleinkinderen
  • Woont in Maastricht
  • Was burgemeester van Heerlen, Nistelrode, Sint Antonius, Dronten en Veldhoven

Wat was het mooiste moment de afgelopen 8 jaar als voorzitter Raad van Toezicht?

Dat was op 14 april 2023: het symposium over de zorg van morgen in het MECC. Een bestuurder denkt vooruit: hoe kunnen we het morgen nóg beter doen? Ik wilde juist stilstaan bij alles wat er eigenlijk al heel goed ging en drong daarom aan op een congres. Meer dan 500 bestuurders, managers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden van de overheid, verzekeraars, woningcorporaties, onderwijs, wetenschap en het bedrijfsleven bogen zich met Envida mee over de ouderenzorg van de toekomst. Wij hebben dat moment kunnen pakken om aan heel Nederland te kunnen uitleggen hoe wij zorg organiseren. Een congres van dat formaat opzetten, kun je als organisatie alleen doen als je de boel op orde hebt.

Waar ben je het meest trots op?

Dat we Roger Ruijters hebben binnengehaald om Envida te besturen. Envida was een topdown organisatie en groeide met de komst van Roger naar een organisatie waarin echt samen wordt gewerkt. Waar zaken openlijk besproken worden. Mensen van de werkvloer worden gehoord over de dagelijkse praktijk en mogen uitspreken wat hen dwars zit om vervolgens samen te kijken naar oplossingen.

Wat heeft je verbaasd?

Het heeft mij enorm positief verbaasd hoe onze medewerkers consequent dag en nacht klaarstaan voor de bewoners en cliënten van Envida, terwijl de zorgzwaarte gigantisch toeneemt ieder jaar. Zij hebben mijn enorme waardering.

Wat heeft het je persoonlijk gebracht?

In de 40 jaar als overheidsbestuurder ben ik helemaal thuisgekomen in de zorg. Ik vind de zorg zo ontzettend leuk en boeiend. Eerlijk gezegd had ik achteraf misschien wel zelf zorgbestuurder willen worden.

Hoe hoop je dat de ouderenzorg eruit zal zien wanneer je zelf hulpbehoevend wordt?

Gelukkig woon ik in Maastricht en ik reken op Envida. Want wat ik zelf kan, zal ik zelf blijven doen en waar ik hulp bij nodig heb, word ik in voorzien.

VIJF VRAGEN AAN ANGELIQUE PAULUSSEN

  • 65 jaar
  • Was getrouwd met Rafael † | een zoon † en een dochter | een teckel
  • Woont in Maastricht
  • Heeft gewerkt bij de DSM,  Philips en ASML

Wil jij jezelf introduceren?

Natuurlijk! Ik ben Angelique en heb een corporate achtergrond en geen zorgachtergrond. Althans niet qua werk. Ik ben wel jarenlang mantelzorger geweest voor mijn man. In deze periode heb ik veel zorgmedewerkers leren kennen: zowel in onze thuissituatie als in het ziekenhuis en verpleeghuis. Ik zou ze allemaal op een voetstuk willen plaatsen. Wat heb ik ontzettend veel bewondering gekregen voor de mensen die in de zorg werken.

Wat maakt Envida voor jou interessant?

Werken in de ouderenzorg is een zwaar beroep waarin kleine gebaren van grote betekenis kunnen zijn. Dat zeg ik uit mijn eigen ervaring. Een arm om je heen op een moeilijk moment. Een briefje vinden met ‘Mijn dienst zit er op; ik wil je veel sterkte wensen.’ Het gaf mij het gevoel dat je er niet alleen voor stond. Nu wil ik iets terug doen. Ik sta vierkant achter de visie en toekomstplannen van Envida en gun iedereen toegankelijke en betaalbare zorg.

Wat wil je voor de ouderenzorg betekenen?

Ik ben geen toezichthouder op afstand. Ik voel me nu al betrokken bij de organisatie. Voor Envida kan en wil ik optreden als spiegel, klankbord en uithangbord . Iets wat Toine ook allemaal op fantastische wijze heeft gedaan. En op dat fundament mag ik voort borduren!

Wat zie je als de grootste uitdaging?

Er is veel samenwerking nodig om ervoor te zorgen dat we langer thuis kunnen blijven wonen wanneer we hulpbehoevend worden. Samenwerking tussen verschillende partners in de zorgketen, gemeenten, woningcorporaties en ook tussen medewerkers, buurtbewoners en cliënten. Dat is een flinke uitdaging. Als Raad van Toezicht staan we daar geheel achter en ik ga mijn best doen om Envida daar zo goed mogelijk bij te ondersteunen.

Hoe hoop je dat de ouderenzorg eruit zal zien wanneer je zelf hulpbehoevend wordt?

Ik wil later in een woonzorgzone wonen. In mijn eigen huis, met leuke buren die ook een beetje naar mij omkijken, net als liefdevol zorgpersoneel indien nodig. Dat zou mooi oud worden zijn.

DEEL DEZE PAGINA OP