De visie dat bewoners met dementie niet geprikkeld mogen worden, is achterhaald. In Appelgaard heeft het team van de Maretak een huiselijke omgeving op de locatie teruggebracht. En wat blijkt? Als je een thuissituatie creëert, voelen en gedragen bewoners zich ook meer zoals thuis.
Diagnose dementie
Diana Kil, teamleider Appelgaard: ‘De diagnose dementie komt hard binnen. De bewoner en de familieleden vragen zich dan vaak af hoe het verder moet. Vanaf het moment dat de diagnose wordt uitgesproken, is dit voor mij een gegeven en geen uitgangspunt. Ik zeg dan: wij gaan ons nu richten op uw leven, niet op het ziektebeeld. De manier waarop wij zorg bieden, samenwerken en zelfs onze locaties inrichten, draait om de bewoner en op wat er nog mogelijk is. Een eerste stap in het bieden van mensgerichte zorg was het huiselijk maken van onze klinische afdeling. Met het team hebben we drie woonkamers sfeervol ingericht. We hebben de meubels vergaard, muren behangen en sommige saaie muren groen geverfd. Met heel weinig budget hebben de ruimtes tot een thuis gemaakt.’
Aan de wandel met pompoenen
Diana: ‘Er bestond het idee dat mensen met dementie met spullen en accessoires aan de wandel zouden gaan of dat ze deze kapot zouden maken. In de herfstperiode lagen her en der pompoenen die inderdaad niet allemaal bleven staan. Dat was absoluut geen probleem. Integendeel, de bewoners die met de pompoenen aan de wandel gingen, zaten niet stil. Beweging is juist goed voor hun gezondheid.