WAT IS OZEMPIC?
De werkzame stof in Ozempic® is semaglutide. Dit is een darmhormoon (GLP1). Het wordt opgenomen in het bloed, waar het samen met glucose de alvleesklier stimuleert tot het maken van insuline. Het helpt het lichaam dus om bloedsuikerspiegel te verlagen. Let dus op! Ozempic is geen insuline!
BIJ WIE WORDT OZEMPIC MEESTAL VOORGESCHREVEN?
Ozempic wordt voorgeschreven aan volwassenen met diabetes Type 2. Het kan worden voorgeschreven als monotherapie, als toevoeging aan een dieet en lichaamsbeweging of als aanvulling op andere geneesmiddelen in de behandeling van de diabetes. Vaak wordt het voorgeschreven aan diabeten met overgewicht.
TOEDIENEN VAN OZEMPIC
Ozempic moet eenmaal per week worden toegediend op elk gewenst moment van de dag, onafhankelijk van de maaltijden. Ozempic wordt subcutaan geïnjecteerd in de buik, in de dij of in de bovenarm. De injectieplaats kan zonder aanpassing van de dosis worden gewijzigd. Ozempic mag niet intraveneus of intramusculair worden toegediend.
Ozempic® is een heldere en kleurloze of nagenoeg kleurloze oplossing voor injectie in een voorgevulde pen. Ozempic® is verkrijgbaar in drie verschillende sterktes:
MOET JE OZEMPIC ONTLUCHTEN?
Ozempic hoeft alleen bij de eerste injectie ontlucht te worden. De andere drie injecties uit de voorgevulde spuit hoeven niet ontlucht te worden.
KUN JE VAN OZEMPIC EEN HYPO KRIJGEN?
De alvleesklier heeft zowel GLP1 als glucose nodig voor de aanmaak van insuline. Indien geen glucose aanwezig in het bloed zal de GLP1 niet werkzaam zijn. Dit betekent dat de cliënt van de Ozempic zelf geen hypo kan krijgen. LET OP: indien cliënt ook nog andere diabetesmedicatie neemt (tabletten of insuline) kan de cliënt van deze medicatie wel een hypo krijgen.
BIJWERKINGEN
Veel cliënten krijgen bij gebruik in het begin last van maag- en darmklachten. Deze worden minder wanneer de cliënt kleinere porties verdeeld over de dag eet.
Heb je nog vragen over dit middel of andere vragen voor de vakgroep, mail naar: DiabetesVakgroep@envida.nl
In de wijkzorg zullen we steeds vaker diabeten tegenkomen die met Ozempic gespoten worden of met een gelijksoortig middel.